Na tomhle určitě něco bude, ale nenechte se mýlit....:) |
Můj úplně první článek bych chtěla věnovat ve stručnosti biochemii a to hned z několika důvodů:
- biochemie je krásná věda, to především :),
- umožňuje nahlédnout do složitého systému našeho těla, ve kterém se děje miliony chemických reakcí a to nejen v rámci metabolických pochodů,
- díky poznání biochemických pochodů jsme schopni odhalovat příčiny nemocí, účinně je léčit a zachraňovat životy,
- ale především... díky poznání biochemických pochodů jsme schopni účinné prevence a ochrany našeho zdraví !!
Druhou mou snahou bude Vás přesvědčit, že se donekonečna nemůžeme vymlouvat stylem "na něco se umřít musí...." a "...nemám čas pořád sledovat co jím a co to obsahuje..." nebo " jednou se nic nestane...". Tyhle řeči jsou s dovolením pro slabochy....a to mí čtenáři doufám nebudou ! :)
Takže pro ty, kteří jste třeba o biochemii nikdy neslyšeli a říkáte si, o čem to tu sakra pořád mluvím tak jen pár vět... :)
Trocha teorie
Biochemie je vědní obor, který se zabývá studiem látek, které se vyskytují v organismech, procesů, jimiž tyto látky do organismů vstupují nebo se v nich vytvářejí, a jimiž reagují spolu navzájem a s okolním prostředí, a také studiem metod, jimiž jsou tyto látky a procesy identifikovány a měřeny.
(Uf, tak to byla definice.. zkrátka a dobře, biochemie zkoumá všechny chemické procesy v našem těle)
Biochemie je poměrně mladá disciplína a svůj největší rozmach zaznamenala v průběhu 20.st. Je úzce spjata s molekulární biologii a genetikou ale i s dalšími obory jako biofyzika a organická chemie. Dá se tedy říci, že je mezioborovou disciplínou.
Historie
Počátky tohoto oboru jsou datovány k začátku 19. st., konkrétně do roku 1828. Německému chemikovi Friedrichu Wöhlerovi se tehdy podařilo nasyntetizovat organickou látku jménem močovina z původně anorganických látek, síranu amonného a kyanátu draselného. Tímto úspěchem dokázal, že živou a neživou přírodu tvoří tytéž prvky a položil tak základní empirický kámen novému vědnímu oboru.
Mezi nejdůležitější objevy v počátcích rozmachu biochemie patří bezpochyby objevení prvního enzymu amylasy (enzym, který rozkládá škrob) v roce 1833 a objevení procesu alkoholové fermentace v roce 1896. Určitě nesmím zapomenou zmínit asi nejznámější objev a to rozluštění struktury dvoušroubovice DNA (centrální molekula genetické informace) v 50. letech 20. st skupinou Watson&Crick&Franklin.
O čem vlastně je...
Na Zemi je cca 92 přirozeně se vyskytujících prvků (látek skládajících se z atomů JEDNOHO druhu), z nichž pouze 5 základních je potřeba k "vystavení" 99% lidského těla. Jsou to uhlík, vodík, kyslík, dusík a fosfor (tzv. makroprvky). Na zbylém 1% se podílejí další prvky jako vápník, hořčík, sodík, draslík a spoustu tzv. mikroprvků jako např. měď, zinek, jód apod. Je důležité podotknout, že i mikroprvky jsou nezbytně důležité pro život.
Co však mnohem více zajímá biochemii jsou molekuly (shluky atomů) a ne jen tak ledajaké - Biomolekuly: bílkoviny (proteiny), sacharidy, tuky (lipidy) a nukleové kyseliny (poslední zmíněné nás nebudou tolik zajímat ale už vám to asi něco říká....?? :)) Tyto látky naše tělo potřebuje k životu, tyto látky podléhají chemickým reakcím a ano, tyto látky bychom ve správných poměrech a kvalitních dávkách měli přijímat a získávat z nich tak potřebnou energii k životu.
Základní biochemický cyklus, bez kterého bychom se prostě neobešli. Nejenom díky němu, jsme schopni z přijaté potravy generovat energii, potřebnou k životu. (zdroj: wikipedia.cz) |
Jednotlivé aspekty biochemie postupně rozvedeme v některých z dalších článků, protože by se dalo psát hodiny a hodiny :)
Teď ven nachytat bronz, ale zodpovědně! :)
Žádné komentáře:
Okomentovat