úterý 10. prosince 2013

Vánoční speciál: Jak si užít Vánoce bez následků :)

Přes Vánoce jíme, jíme...a zase jenom jíme :) (zdroj:noviny.prostor.cz)

Pálení žáhy, pocit, že jde jídlo nahoru, těžký žaludek, únava...to vše jsou důsledky Vánoc. My, co známe své možnosti a umíme se držet na uzdě, zase tolik netrpíme. Ale lidé co prostě neumí říci NE, neumí si nevzít a nepřidat další porci navíc....ti skončí na gauči s nepříjemnými pocity a ještě v některých případech s výčitkami.











Co si budeme povídat...Vánoce jsou o smaženém, tučném, sladkém (a alkoholu)....vánočky, cukroví, řízky, majonéza...kombinace jednoduchých cukrů a nasycených tuků...v podstatě ta nejhorší kombinace vůbec. Žádná zelenina (kyselou okurku nepočítám), pramálo ovoce (kandované a sušené ovoce také nepočítám). Naštěstí to trvá jen několik dní. A aby toho nebylo málo tak to završíme alkoholovou náloží na Silvestra. Naše slinivka a játra by mohli odjet na dovolenou :) A to nemluvím o těch kilech navíc.


Zde nabízím tedy pár tipů, jak alespoň tyto dny zlehčit a nevstoupit tak do Nového roku v polorozloženém stavu (protože jak na Nový rok, tak po celý rok, že ? )



Jak péct CUKROVÍ, značka: zdravěji :)


1. Nejdůležitější věcí ze všech je mít kvalitní ingredience a hlavně neprošlé ingredience - suché a nežluklé ořechy, kvalitní máslo, vysokoprocentní čokoládu (i za tu mléčnou si vyplatí připlatit) apod. To vše povýší cukroví na vyšší level.

Dobrá čokoláda dělá divy ! (zdroj:nalezeno.cz)


2. Další věcí je náhrada některých klasických ingrediencí, řekněme těmi alternativními. Zde samozřejmě hrají roli ještě podnikané návštěvy. Vy si sice svoje zdravější cukroví upečete, ale babičky, tetičky, kamarádi třeba ne. V tom případě zbývá zapnout silnou vůli a ochutnat  jen pár kousků.


MOUKA - Zkuste nahradit klasickou bílou mouku např. špaldovou moukou, která má oříškovou chuť a cukroví chutná ještě lépe. Mezi další bonusy této alternativy patří to, že obsahuje více minerálů a vlákninu. Navíc tolik nepřekyseluje organismus, neboli tzv. nezalepuje.

CUKR - Bílý rafinovaný cukr můžete nahradit mnoha alternativami - jak přírodními tak umělými sladidly. Z přírodních určitě stojí za zmínku klasický lesní nebo květový med (stejné kalorie, avšak pár cenných látek navíc + medová chuť) nebo různé sirupy - javorový (ten má z nich asi nejlepší chuť), rýžový, pšeničný, kukuřičný (s těmi už to tak slavné není :)). Pokud je vaším cílem vyloženě snížit kalorickou hodnotu cukroví, přidejte nízkokalorické sladidlo a to konkrétně např. stévii (žádný aspartam, acesulfam rozhodně nedoporučuji).
Na otázku, proč se vyhýbat bílému rafinovanému cukru, odpovím v některých z příštích článků.

MÁSLO - U téhle ingredience bych nešetřila. To, jestli upečete z margarínu (méně kalorií a skoro žádné nasycené tuky....viz můj předešlý článek Margarín nebo máslo ?) nebo másla, se podepíše na finální chuti. Zde jsem tedy pro kaloričtější variantu. Když vezmu ale takovou HERU, tak vlastně i pro zdravější variantu :).

VEJCE - I pro vejce tu mám jednu alternativu. Jmenuje se vajahit. Jedná se o rostlinnou náhradu vajec, která plně nahradí vejce při pečení. Je vhodná i pro aterosklerotickou dietu, protože obsahuje minimum cholesterolu. Dalším bonusem je, že snižuje energetickou hodnotu jídla. My co nemáme problém s cholesterolem můžeme použít normální vejce.

ČOKOLÁDA - Místo čokolád na vaření, které často obsahují jen tuky a skoro žádné kakao, raději zvolte kvalitní hořkou čokoládu s vysokým procentuálním obsahem kakaa. Je možné ji zkombinovat i s mléčnou, třeba půl na půl. Cukroví bude určitě chutnat lépe a vy nebudeme mít žádnou pachuť v puse.
I v tomto případě ale platí, že méně je někdy více :)


Stravitelnost cukroví, které je složené z celozrnné mouky, kvalitního másla a jiného sladidla než rafinovaného bílého cukru je mnohem vyšší. Cukroví nemá tak vysokou hodnotu glykemického indexu a nepůsobí tak na náš organismus tolik kyselinotvorně .



Jak docílit toho, aby se dostavily jen ty příjemné pocity...


1. Snídani si snažte dát normální jako obvykle. Po ránu je žaludek hodně citlivý, takže zalepit ho hned vánočkou nebo dávkou cukroví není úplně nejlepší start, ani co se týká energetické bilance. Když už si to nedokážete odpustit a zastáváte názor, že když jsou ty Vánoce tak se to nezblázní, snězte k tomu ale alespoň kus ovoce, nebo si dejte bílý jogurt.


2. Pokud víte, že vás čeká návštěva u babičky, kde se bude podávat tradiční oběd, bude tam spousta cukroví, a není možné se z toho vyvlíknout, tak hlavně nejezděte hladoví. Dejte si oběd, ale s poloviční nebo dvoutřetinovou porcí. Nejlépe to zapijte pivem, ať už alkoholickým nebo nealkoholickým, bude se vám mnohem lépe trávit. Dezert - ať už je to cukroví nebo ne - odložte tak o 2 hod. Je totiž obrovský rozdíl, jestli se ztláskáte sladkým hned na oběd, nebo až po určité době. Hlavně dřív nebo později dostanete na to sladké stejně chuť. Není lepší si ho vychutnat s kávou, v klidu, a bez následků..? :)


3. Bramborový salát MILUJU !! Fakt. A to v něm nemusí být ani majonéza (ze které se mi stejně dělá špatně, takže ji nejím), nadbytek soli a ještě uzenina navrch. 2 lžíce majonézy bohatě stačí. Zbytek lze nahradit třeba vysokotučným jogurtem (ano vysokotučným, ne light...bramborový salát s light jogurtem opravdu ne :)) !)
My doma používáme sojanézu. V sojanéze je místo vajec sója, jinak rostlinný olej spolu s dalšími dochucovadly je zachován. Má nižší obsah tuku a také poloviční obsah energie. Ideální odlehčení. Pro ty, kdo by namítali, že to musí chutnat hrozně....bramborový salát se sojanézou děláme doma už několik let.....a můj táta si toho ještě nevšiml :D



Sojanéza, alternativa pro klasickou majonézu. (zdroj:itesco.cz)


4. Pohyb, pohyb, pohyb ! Asi nemá cenu tu rozebírat, že pravidelné dopolední/odpolední procházky, návštěva fitka, běžky/lyže nebo pořádná koulovačka, z velké míry zabrání následkům Vánoc. Pravidelný pohyb rozproudí krev, podpoří trávení a peristaltiku střev a čerstvý vzduch navíc ještě zažene únavu (takže místo lehnutí na gauč k pohádkám raději rychle ven ! ).


Na závěr jeden můj recept na zdravou verzi cukroví :)

Zázvorové sušenky

Podle toho, jak jste šikovní, zabere příprava cca 15 min + pečení asi 20 minut (podle trouby).



Ingredience

60 g másla (farmářské nebo z trhu, !! žádná HERA, žádné "polotuky")
4 lžíce medu nebo javorového sirupu
125 g pohankové mouky
1 lžička strouhaného čerstvého zázvoru (výborný na podporu imunity, zahřeje)
1/2 lžičky jedlé sody (náhrada za prášek do pečiva)






Postup

1. V kastrůlku popustíme máslo, přidáme med nebo sirup, necháme vše rozpustit a dobře promícháme. Směs sundáme z ohně a necháme vychladnout.
2. Do mísy prosejeme mouku, přimícháme zázvor a sodu. Směs promícháme, přidáme vychladlé máslo s medem nebo javorovým sirupem a vypracujeme v hladké těsto.
3. Vyválíme kuličky ve velikosti ořechu a naskládáme je na pečicím papírem vyložený plech. Zatlačíme na ně palcem, aby se zploštily.

4. Vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme asi 15 minut. 
5. Zázvorovým sušenkám necháme ideálně pár dní na změknutí a zvláčnění.

Dobrou chuť :)

Žádné komentáře:

Okomentovat