Všechno souvisí se 3 látkami, které si teď krátce představíme:
- aminokyselina tryptofan - tryptofan je esenciální, tzv. aromatická aminokyselina (ne protože má aroma :) ale protože obsahuje ve své struktuře konjugovaný systém dvojných vazeb), kterou si naše tělo neumí syntetizovat a musí ji tak přijímat v potravě v podobě bílkovin (popř. doplňku stravy). Má v těle hodně nezastupitelných funkcí, a tak při poruchách v jeho metabolismu může docházet k různým onemocněním. (např. Hartnupova nemoc).
- serotonin - serotonin je biologický derivát tryptofanu a slouží jako neurotransmiter (látka, která slouží k přenosu nervových vzruchů). V naší centrální nervové soustavě se serotonin významně podílí na ovlivnění nálady - jeho snížené množství tedy může způsobovat deprese, poruchy spánku apod.
- melatonin - melatonin je hormon a vzniká chemickou přeměnou serotoninu. Tento hormon je produkován v mozku, konkrétně v hypofýze a hraje důležitou roli v cirkadiálních rytmech (den/noc). Produkce melatoninu je největší v noci (za tmy) a proto v zimních měsících, kdy je nedostatek slunce, jsme více ospalí a bez energie než třeba v létě.
Jak tedy souvisí to co sníme s těmito 3 látkami?
Pro názornost a představu je na následujícím obrázku výsek metabolické dráhy tryptofanu a jeho postupné přeměny přes 5-hydroxytryptofan na serotonin a posléze na melatonin :
Takže co se v našem těle děje když...
...sníme hodně sacharidů a hodně tuků (např. typický nedělní oběd: pět knedlíku, čtvrt kachny a kopa zelí :)
Jelikož se jedná o hodně kalorickou stravu, bohatou na sacharidy a tuky, tělo vyplaví velké množství hormonu inzulínu a po nějaké době vyšle signál stavu nasycení. Relativně malé množství přijmutých neutrálních aminokyselin putuje do svalů a kompetuje s aminokyselinou tryptofanem, která je aromatická a v té době nežádoucí. Dojde k nakupení tryptofanu, který se tedy vydá do mozku, protože byl ve svalech odmítnut. Zde se přemění na serotonin a následně melatonin, kterého je najednou ve dne mnohem více než by mělo a navodí tak (ne)žádoucí pocit ospalosti.
Dá se říci, že to probíhá přesně naopak. V krvi se nachází hodně neutrálních aminokyselin, které však kompetují s tryptofanem i na cestě do mozku. Tryptofanu se tedy nedostane do mozku nějak výrazné množství, klesá průmerná hladina serotoninu a klesá tak i hladina melatoninu. Jsme čilí jako rybičky :)
Takže jaké ponaučení si z výše uvedeného vzít?
Lehká a vyvážená strava bohatá na bílkoviny je nejen zdravá, ale po její konzumaci se budeme cítit dobře, spokojeně, plní energie a snad i optimismu :)
Zdravím. Velmi mě zaujal tvůj blog, ale mám námitku k tomuto článku. Únava po jídle nemusí souviset výhradně s tím, co jsme snědli, ne? Já se snažím jíst zdravě, obědvám nejčastěji kuřecí maso s rýží v nějaké úpravě a často jsem po jídle unavená. Je sice pravda, že většinou jsem unavená celé dopoledne, ale předpokládala bych, že toto jídlo by mi mohlo dodat spíše nějakou energii, než mě uspat. Nevíš, čím by to mohlo být způsobené?
OdpovědětVymazatDěkuji :) K Tvému dotazu. Samozřejmě, že naše tělo nefunguje stále jen podle zajetých rovnic, a tak i po zdánlivě těžkém jídle (řízek se salátem) se může někdo cítit plný energie a elánu do další práce. Roli zde hraje samozřejmě více faktorů.
VymazatTo že jsi dopoledne unavená a někdy i odpoledne po jídle může mít několik dalších důvodů:
myslíš si, že jíš dostatečně? (píšeš, že se snažíš jíst zdravě, ale máš dostatečnou porci masa a přiměřenou porci rýže)
snídáš ráno pravidelně? Máš pravidelný denní/noční režim ? Jíš pravidelně - nekolísá ti moc hladina cukru což je také zdrojem únavy ?
Doufám, že jsem ti aspoň dala podněty k zamyšlení, kdyby si měla ještě jiné otázky - klidně se ptej :)